Новият стар спасител на Япония

Парламентарните избори в Япония потвърдиха един странен феномен – Шинзо Абе, който убедително победи във вота, остава непопулярен сред своите избиратели, неговата политика не се радва на особено одобрение и въпреки това, той продължава да печели електорална подкрепа.

Flickr/NATO

Flickr/NATO

Една от главните причини за този резултат е избирателната система, която работи в полза на големите и утвърдени партии и ниската избирателна активност. Либерално-демократическата партия (ЛДП), която се оглавява от Абе, доминира следвоенната история на Япония и няма сериозна конкуренция. Постепенното подобряване на икономиката и ескалацията на войната на думи на Корейския полуостров помогнаха на Абе, който агитираше за запазване на стабилността.

Победата на ЛДП не отразява публичното мнение по един от най-важните въпроси пред Токио и Азия – съдбата на пост-военната конституция. Глава Втора на основополагащия документ, който е написан от американски военни, изрично отрича войната:

Член 9. Стремящи се искрено към международен мир, основан на справедливост и ред, японският народ завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията и заплахата или използването на сила като средство за решаване на международни спорове.     

За да се постигне целта на предходната алинея, никога няма да се поддържат сухопътни, морски и въздушни сили, както и друг военен потенциал. Правото на състояние на война на държавата не се признава.

Въпросът дали и как да се промени този член разделя японското общество на две почти равни части. От една страна, много граждани са притеснени от ядрената програма на КНДР и огромните китайски инвестиции във военни сили. Другата половина припомнят смазващата загуба през Втората световна война и настояват за запазване на член 9. Към момента остава неясно дали бъдещ референдум, който ще позволи промяната на конституцията, ще бъде успешен.

Въпреки амбицията за свят без война, Токио поддържа Сили за самоотбрана, които са сред петте най-силни армии в света. Само четири години след приемането на конституцията започва интерпретацията на пацифисткия елемент – създават се „специални“ структури, който са екипирани със „специални превозни средства“ (танкове).   

Какво можем да очакваме от Абе, насърчен от своята победа? Почти сигурно е, че той ще използва набраната инерция да убеди своите сънародници в нуждата от нова интерпретация или промяна на член 9.

Летящите балистични ракети над Япония насърчават Абе и неговите поддръжници да търсят засилване ролята на Силите за самоотбрана. Бъдещи военни инвестиции също ще бъдат добре дошли за американската администрация, която загуби особен интерес в Азия.

Целенасочената икономическа политика, позната като Абеномика, която ентусиазира пазарите със сигурност ще продължи. Това включва щедра монетарна политика, данъчни стимули и мащабни структурни реформи. Въпреки, че през последните месеци японската икономика се развива добре, целите поставени от Абе остават неосъществени. Ръстът на новите работни места не успява да компенсира стагниращите заплати, които почти не са се повишили през последните четири години.

Вероятността за прегрупиране на раздробената опозиция остава малка и Шинзо Абе е на път да се превърне в най-дълго управлявалия министър- председател в историята на Япония.