Политиката в Източен Тимор – микс от бойни изкуства и сблъсък на поколения

Годината е 2002 и хората от източната част на остров Тимор празнуват. Поводът – извоювана е дългоочакваната и силно изстрадана национална независимост. Това слага официален край на продължилата повече от 20 години индонезийска окупация, която оставя страната в състояние на глад, политическа нестабилност и изнемога. Повече от една трета от местното население е избита, а оцелелите са системно подложени на тормоз, унижения и експлоатация. На 20-и май 2002г. обаче споменът за трагедиите от миналото поне за известно време е изместен от вълнението и ентусиазма на хилядите хора, гледащи с надежда към бъдещето.

Източен Тимор гласува

След освобождението си Източен Тимор постепенно преодолява политическата криза и поема бавен курс към демократично управление. Съвсем не изненадващо процесът се оказва продължителен и тромав. Редица предизвикателства като корупцията, междупартийни конфликти и уличната престъпност спъват устойчивото политическо и социално развитие на обществото. През 2006г. ситуацията ескалира и страната изпада в тежка политическа криза, която прераства във въоръжени сблъсъци между полицията, военните и бунтуващите се младежи и завършва с падането на правителството на Мари Алкатири (Mari Alkatiri).

В подобен дух на социални вълнения и напрежение преминават следващите 11 години, когато през 2017-а настъпва моментът за поредните избори.

Поддръжници на FRETILIN, седмица преди изборите през 2017г.  Снимка: Reuters/Lirio da Fonseca

Поддръжници на FRETILIN, седмица преди изборите през 2017г.
Снимка: Reuters/Lirio da Fonseca

Резултати красноречиво показват, че политическият вятър неочаквано е задухал в нова посока. Разликата в получените гласовете за двете водещи партии - Революционния фронт за Независим Източен Тимор (Frente Revolucionária de Timor-Leste Independente - FRETILIN) и Националния конгрес за реконструкция на Тимор (Congresso Nacional de Reconstrução de Timor, CNRT) е пренебрежимо малка. На политическата сцена се появява нов, непредсказуем играч в лицето на Обединението за националното единство на синовете на Тимор (Kmanek Haburas Unidade Nasional Timor Oan - KHUNTO), което е пряко свързанo с нелегалните групи за бойни изкуства в Източен Тимор.

За бойните изкуства и младежите

Още от далечното минало Източен Тимор е известен като дом на многобройни социални групи, сред които и такива, практикуващи определени бойни изкуства. Всяка групировка тренира различно бойно изкуство, внесено от околните азиатски страни като карате, таекуондо, пенчак силат или айкидо като в известна степен се стреми да ги модифицира в по-агресивни и нападателни версии. В хода на годините три от групите изпъкват и бързо стават известни като най-многобройни, влиятелни и неконтролируеми. В същото време е обществена тайна, че повечето от тях разполагат със значителни контакти и връзки в различните нива на политическия живот на Източен Тимор. И макар редиците на бандите да се състоят основно от безработни младежи на ръба на закона, то за лидерите се подозира, че са образовани мъже на високи и отговорни постове в правителството.

Представители на една от многото улични банди в Източен Тимор преди изборите през 2018г.  Снимка: Valentino Dariell De Sousa/AFP

Представители на една от многото улични банди в Източен Тимор преди изборите през 2018г.
Снимка: Valentino Dariell De Sousa/AFP

Младото поколение остава една от най-дискриминираните в политическо отношение групи в страната. На теория младежите в Източен Тимор представляват влиятелна част от обществото, с огромна физическа и интелектуална мощ. На практика установената система за политическо представяне и участие работи предимно в полза на по-възрастните тиморци, участвали в освободителното движение, и обслужва техните интереси.

В тези условия на младежка дискриминация, поколенческо противопоставяне и социално напрежение се намесва противоречивото KHUNTO.

Провалът на новите избори в основата на новото бъдеще

KHUNTO е ярък политически феномен за модерната политическа история на Източен Тимор. За разлика от останалите политически партии, KHUNTO поне привидно не се свързва с организации, подкрепяли освободителното движение срещу Индонезия, нито пък има известен лидер, който е участвал в борбата. Любопитно за патриархалното тиморско общество, е че партията е създадена и управлявана от жена, която е съпруга на главатаря на една от най-големите улични банди. KHUNTO също изненадва обществеността с фокуса върху амбициозната задача да представлява отхвърленото и онеправдано младежко съсловие.

Партията е основана още през 2012г., но предизвиква съвсем бегъл интерес. На изборите през 2017г. обаче печели 6,4% от гласовете, което се оказва достатъчно, за да диктува правилата при формирането на правителство. KHUNTO бързо се съгласява да участва в коалиционно правителство с най-голямата партия – FRETILIN. Също толкова бързо по-късно променя политическия си курс и се съюзява с опозицията. Следват месеци на хаос, политическа дестабилизация и несигурност, които предшестват извънредните парламентарни избори през май 2018г.

Тиморци чакат реда си за гласуване на избрите през 2018г. Снимка: Reuters

Тиморци чакат реда си за гласуване на избрите през 2018г.
Снимка: Reuters

Почти година след изборите от 2017-а KHUNTO все още е в устойчив политически съюз и в деня на изборите през 2018г. коалицията печели със забележително мнозинство. И макар това поне формално да означава, че е достгното тносително ниво на политическа стабилност, тепърва предстои да се разбере до каква степен амбициозните предизборни обещания ще бъдат изпълнени. По всичко личи, че опозицията ще положи максимални усилия да затрудни и без това трудно постижимите цели на управляващата коалиция. Обективно погледнато KHUNTO може и да има съществена роля в новосъздадената политическа обстановка, но 7% гласове едва ли ще осигурят необходимото влияние, за да удовлетвори качествено исканията и очакванията на младежкото съсловие.