Панаир на суетата - Тръмп в Азия

Азиатската обиколка на Доналд Тръмп бе най-дългата визита на американски президент от 25-и години насам и първо официално посещение във Виетнам. Деветте дни ще останат в историята и като пример за бъдещото отношение на САЩ към Азия – бомбастични изявления и помпозност, но липса на конкретни решения. Въпреки продължаващия етнически конфликт в Мианмар, безпрецедентно противопоставяне между Пекин и Делхи, нестабилността пред новия тайландски крал, задълбочаването на авторитаризма в Камбоджа и напрежението в Южно-китайско море, нито една от тези кризи не бе на дневен ред пред Тръмп. Американската администрация оправда очакванията и продължи с войнствени речи и липса на конкретни решения или пробиви по многото критични въпроси, които засягат Азия.

В Япония и Република Корея, президентът Тръмп преповтори своята бомбастична реторика срещу КНДР. Поредното воле от обиди и заплахи допълнително отблъснаха Пхенян, който излезе с позиция, че не вижда смисъл за бъдеща комуникация с Вашингтон. Нека не забравяме, че миналият вторник Тръмп бе готов да се споразумее с младия маршал Ким Чен Ун, а на следващия ден го заплаши с тотално унищожение.

Посещението в Китай премина под абсолютното китайско превъзходство на домакина Си, който наскоро допълнително укрепи своята власт. Тръмп очевидно бе очарован и впечатлен от тежкия протокол, помпозност и куха церемониалност . Ако съдим по активността му в Twitter, той видимо се прехласна по китайската опера и Забранения град. Китайските власти успяха да представят посещението на Тръмп като пореден пример за водещата глобалната роля на Пекин и личния чар на Си Дзинпин.

Twitter дипломация / Официален профил на американския президент Доналд Тръмп

Въпреки, че бяха подписани предварителни търговски споразумения за 250 млрд. долара, те са в твърде ранен етап на договорки и е неясно колко от тях ще се осъществят. Структурни проблеми като търговския дисбаланс между двете страни, често споменаван от Тръмп, не бяха дискутирани. Американският президент също пропусна да повдигне ключови въпроси като свободното мореплаване в Южно-китайско море и човешките права в Китай, които винаги досега са били водещи приоритети на предишни президентски администрации.

Посещението на Тръмп във Виетнам ще се запомни с речта му пред организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (ASEAN). В типичния си стил, той се оплака от страните, които не играят „честно“ и допринасят за негативния търговски баланс на САЩ. Тръмп също не пропусна възможността завоалирано да атакува Китай, въпреки комплиментите, които той не пестеше по адрес на Си Дзинпин само преди ден. Независимо от очакванията на много от участващите държави за съживяване на Транс-тихоокеанското сътрудничество, американският президент обяви, че САЩ нямат намерение да се обвързват с подобни мащабни задължения. Китайският президент Си представи доста по-ведра и оптимистична гледна точка и подчерта своята подкрепа за разширяването режима на международна търговия. Тръмп пропусна възможността да утвърди позицията и приоритетите на САЩ по време на 31-а среща на ASEAN. Американският президент също не участва в паралелната 12-а сбирка на лидерите на страните от Източна Азия (която включва Русия, Канада и САЩ). При липса на важни решения и новини, журналистите се фокусираха върху куриозните ситуации около Тръмп, а те никога не са малко.

Културна дипломация в 21 в. – президентът на Филипините пее „по нареждане на главнокомандващия на САЩ“ на главнокомандващия на САЩ: "Ти си светлината в моя свят / ти си половината мое сърце"

Едно сложно ръкостискане

Девет-дневното посещение на Тръмп още веднъж доказа, че Вашингтон очевидно не се интересува от случващото се в Азия. Ако съдим по коментарите и туитовете му, американският президент не е наясно със сложната политическа реалност и динамика на континента. Освен липсата на интерес, администрацията на Тръмп се лишава от човешки капацитет. За последната една година, САЩ са изгубили над половината от своите посланици от кариерата и много от незаменимите тясно-специализирани специалисти. Например, въпреки сложната ситуация на корейския полуостров, Вашингтон все още няма посланик в Сеул.

Защо Ким Чен Ун ще ме обижда на "стар" след като аз НИКОГА не бих го нарекъл "нисък и дебел"? Ех, аз полагам такива усилия да съм му приятел и може би това някога ще се случи!

Защо Ким Чен Ун ще ме обижда на "стар" след като аз НИКОГА не бих го нарекъл "нисък и дебел"? Ех, аз полагам такива усилия да съм му приятел и може би това някога ще се случи!

Оттеглянето на САЩ от Азия или липсата на капацитет да поддържат своите позиции ще увеличи нестабилността в Азия. Китай ще продължи да набира скорост особено с инициативата Един пояс, един път, позната още като Новия път на коприната. Увеличена нестабилност в периферията ще позволи на различни авторитарни лидери като Хун Сен в Камбоджа и Родриго Дутерте във Филипините да продължат своите спорни политики. Това посещение ще се запомни с многото шум и помпозност, но липсата на важни решения. Последните девет дни бяха изгубено ценно време в критичен за Азия момент.