1 250 000 000 долара в час

  • 30 800 000 000 долара оборот за 24 часа от разпродажби или 1 250 000 000 долара в час

  • 27% ръст на продажбите спрямо 2017

  • Козметичната марка Мак (MAC) продава 3,700 червила в секунда

  • Над 180 000 марки от целия свят са представени в рамките на кампанията

  • Участват над 200 000 магазина

  • Търговци от 75 държави представят вносни продукти в Китай

  • Маратонът започна с изпълнения на Марая Кери и Цирк дю Солей

  • Игри във виртуална и аугментирана реалност за получаване на отстъпки и засилване на потребителския интерес

Така изглеждат в груби цифри и факти резултатите от 10-а разпродажба за необвързаните в Китай, организирана от интернет гиганта Алибаба. Консуматорският празник започва като възможност за студентите, които не са във връзка, да се поглезят, а днес привлича стотици милиони консуматори с изначалната идея – купи каквото искаш с неприлично голяма отстъпка. Ако можеш.

Еволюцията на кампанията „11.11” обаче далеч надминава първообраза си и това, което я прави различна, не е единствено мащабът. Това, което Алибаба доказва вече няколко години е, че моделите на нов тип пазаруване (The New Retail) и на нов тип консуматорско мислене (New Retail State Of Mind) работят и имат бъдеще. Клиентът вече не отива да търси продукта. Продуктът идва сам и намира клиента. Всъщност, намира го около 435 000 пъти в секунда в пиковия час на кампанията.

Даниел Джанг, главен изпълнителен директор на организатора Алибаба, обявява тазгодишния резултат от 213.5 млрд. юана оборот за целия ден на продажби Снимка: Саймън Сонг

Даниел Джанг, главен изпълнителен директор на организатора Алибаба, обявява тазгодишния резултат от 213.5 млрд. юана оборот за целия ден на продажби Снимка: Саймън Сонг

Как се постига всичко това?

Това, което Алибаба са създали, не е просто ден на промоциите и търговските отстъпки. На езика на западния човек, те са създали нова технологична Коледа – очакван ритуал с празнична атмосфера седмици преди деня на кампанията, серия от събития от Торонто през Лондон и Париж, които са включени в добре смазан емоционален, алгоритмичен и логистичен механизъм. Резултатите са налице: хората говорят за събитието, очакват го, подготвят се. Над 180 000 традиционни магазина из Китай са оборудвани с облачни витрини, а асортиментът и начините на разплащане са интегрирани в единна платформа с приложение за мобилен телефон. Потребителите получават ваучери за отстъпки по критерии като местоположение, участия в игри с виртуална или аугментирана реалност, а активността им днес генерира потребителски точки за покупки утре.

За участниците в кампанията, измежду които XiaoMi, iPhone, Samsung, наред с над 180 000 други марки, това не е ден за реализация на свръхпродажби, те са вторичен продукт. Феноменът "11.11" е преди всичко възможност компаниите да засилят и подобрят комуникацията и връзката си с китайския потребител, да разберат повече за него и да дадат това, което той търси – силно индивидуализирано, бързо, лесно. И най-вече – под формата на забавление за хората, не просто онлайн пазаруване с изгодни цени.