新年快乐 или за новостите в китайската нова година

Хонг бао, джао дзъ, WeChat прегрява, около 385 милиона човека са на път в рамките само на Китай по случай празника, а улиците на Шанхай са празни. Приключихме годината на петела, официално започнахме годината на кучето. Честита нова година!

Няма еднозначен отговор на въпроса коя по поредност е новата година. Китайският календар е цикличен, лунно-слънчев, всеки месец има 28 дни, а веднъж на три години годината има 13 месеца. Нова година започва на различна дата всяка година, в промеждутъка между 21 януари и 20 февруари, а самият празник продължава 15 дни.

Както всичко останало в Китай и Азия, и самото почитане на нова година не е подминато от силна доза символизъм. Започваме със зодиака. Кучето е единадесетото животно в китайския календарен цикъл, от общо 12. Плъхът е първи, волът – втори и така до прасето в края на цикъла. Всяко животно (и хората родени през съответната година) носи определени черти на характера, като всички животни са свързани с по две разновидности на общо пет земни елемента (растящо дърво, отрязано дърво, естествен огън, запален огън, земя, обработена почва, метал, ковано желязо, течаща вода, спокойна вода). Конфигурациите от животно и разновидност на земен елемент бележат календарни цикли от по 60 години всеки.

Счита се, че хората родени през годината на кучето са лоялни, честни, добросъвестни и коректни. Няма зодии заредени с негативен оттенък (може би с изключение на годината на овцата), но годините на тигъра и дракона са предпочитани в силно суеверните рамки на китайското семейно планиране.

Приготовленията за нова година започват седмица по-рано, отново със символичен заряд. Храната се приготвя предварително, като през първите пет дни на новата година не се готви. Особено важен елемент през седмицата преди нова година е почистването на къщата – или с други думи – изгонване на злите духове. Изплащането на дългове през последните дни на старата година е препоръчително, защото влизането в новата година предполага ново начало (или зададена инерция до следващата нова година). Къпането и подстригването на косата също се извършват непосредствено преди започването на празника, защото носят риск от отмиване на новогодишния късмет в рамките на първите дни от новата година.

Първата вечер предполага празнична вечеря за цялото семейство. Основните ястия варират в различните китайски провинции (или диаспори по света), но като правило – сервират се тестени пелмени, или джао дзъ (饺子). Изборът на това ястие не е случаен, основно по две причини – първо, пелмените визуално приличат на стара китайска разменна златна или сребърна монета – ямб (银锭) и също така – произношението на носещите йероглифи е много подобно на произношението на йероглифите за монета/пари (角子) и на произношението на йероглифите за „изгонване на старото” (辞旧).

През втория ден омъжените дъщери посещават домовете на родителите си. През третия ден се гори хартия, отново за прогонване на злите духове, a ходенето и посрещането на гости не е прието. През следващите дни, до петнадесетия ден, отново има ред специфични традиции и обреди, но в модерен Китай четвъртият/петият ден бележат неформалния край на тържествата и завръщането към работно ежедневие. Отличават се, обаче, празненствата на петнадесетия ден – Денят на горящите фенери. Хората палят свещи и фенери, които поставят пред домовете си, гощават се с танг юен (汤圆) – лепкави оризови топчета, а неомъжените жени пишат името си на портокалова, или мандаринова кора, която изхвърлят в реката, или в езеро.

Може би тук е моментът да споменем и червените пликове с пари - вездесъщите хонг бао (红包), които вероятно са сред най-ярките символи на празника (наред с неизменното им присъствие и на сватби, рождени дни, дори погребения). Подобно на българското новогодишно сурвакане, разменянето на пари в Китай е традиция от незапомнени времена и уви – днес с огромни мащаби. За разлика от нашата традиция, в Китай хора от всички възрасти получават хонг бао. През последните години, изцяло в светлината на дигиталните  разплащания в Китай, размяната на електронни хонг бао през мобилен телефон е доведена до статут на неписан закон с отявлени игрови, дори хазартни елементи. Само в платформите на компанията Тенсънт (腾讯), на нова година през 2015 са разменени 3.2 милиарда хонг бао, през 2016 – 32.1 милиарда хонг бао, а през 2017 – 46 милиарда хонг бао. Статистиката за 2018 година се формира към момента на списване на настоящия текст. Интересен факт е, че традицията не се обуславя единствено от самата същност на транзакция на пари. Изборът на хонг бао сума отново е от значение, като числата с цифрата „8” са силно предпочитани, а числата с цифрата „4” – избягвани. Обикновено влюбените двойки разменят 520 юана, прочетени като „у ар линг”, което звуково е близо до 我爱你 („уо ай ни”) – или – „Обичам те”.

И така, Честита Нова Година на (земното) куче. Обичайте се и учете китайски.